05 września, 2014

3..2..1..Start! Pavlova z dżemem malinowym i malinami


                          Witam wszystkich na stronie i zapraszam do mojego kulinarnego świata. 
 Chciałabym pokazać moje pomysły, które przez dłuższy czas degustują mój chłopak i rodzina. 
Myślę, że będzie to miejsce, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie smacznego.
Uwielbiam słodycze, wszystko co jest słodkie, dlatego wydaje mi się, że w przewadze znajdą się tutaj właśnie takie przepisy.
Smacznego ;) !

     Moja pierwszą słodką propozycją jest beza. Może na pierwszy rzut oka wydawać się trudnym i    przerażającym dla kogoś deserem, ale w rzeczywistości nie jest to nic skomplikowanego.

Skład:
 
4 białka
250 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
330 ml śmietany kremówki
szczypta soli
słoik dżemu malinowego
300 g świeżych malin

 Wykonanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
Gdy piana jest już sztywna dodajemy stopniowo cukier puder (najlepiej po jednej łyżce) mieszamy i ubijamy po każdej porcji cukru. 
Na koniec dosypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu.
Całość dokładnie mieszamy.



W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.
 Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okręg o średnicy 15-20 cm.
Wykładamy na nią przygotowaną pianę.
Wsadzamy masę do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę na 150 stopni.



Pieczemy 1 godzinę i 45 minut. 
Nie otwieramy piekarnika i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia. 


Ubijamy kremówkę z łyżką cukru pudru.
Po ostudzeniu bezy nadziewamy ją ubitą śmietaną.
Na śmietanie rozprowadzamy dżem malinowy.
Na górze układamy maliny.

    3 komentarze:

    1. Maliny na tym deserze aż pachną świeżością.
      Całość--- PYCHOTKA !!!!!!!!!!!!!!!

      OdpowiedzUsuń
    2. Przepyszne! Przepyszne! Przepyszne!

      OdpowiedzUsuń
    3. I jakie zdjęcia!!!!! Śliczne

      OdpowiedzUsuń