4 łyżki cukru
4 łyżki musu z dyni*
60 ml miodu
60 ml miodu
40 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję mus z dyni, cukier i miód.
Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i dodaję przyprawy.
Gotuję około 15 minut od czasu do czasu mieszam, aż syrop zgęstnieje.
Gotowy syrop przelewam do słoika i przechowuję w lodówce.
* mus z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynę
Korzenno- dyniowa kawa latte a la Starbucks
Skład:
(1 porcja)
3 łyżeczki syropu korzenno dyniowego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bita śmietana
Wykonanie:
Syrop rozpuszczam w ciepłym mleku, spieniam.
W szklance zaparzam kawę, zalewam ją do połowy wysokości.
Na samo dno wysokiej szklanki wlewam mleko z syropem dyniowym.
Kawę bardzo ostrożnie wlewam po ściankach szklanki.
Na wierzchu układam bitą śmietanę.
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję mus z dyni, cukier i miód.
Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i dodaję przyprawy.
Gotuję około 15 minut od czasu do czasu mieszam, aż syrop zgęstnieje.
Gotowy syrop przelewam do słoika i przechowuję w lodówce.
* mus z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynę
Korzenno- dyniowa kawa latte a la Starbucks
Skład:
(1 porcja)
3 łyżeczki syropu korzenno dyniowego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bita śmietana
Wykonanie:
Syrop rozpuszczam w ciepłym mleku, spieniam.
W szklance zaparzam kawę, zalewam ją do połowy wysokości.
Na samo dno wysokiej szklanki wlewam mleko z syropem dyniowym.
Kawę bardzo ostrożnie wlewam po ściankach szklanki.
Na wierzchu układam bitą śmietanę.
Do wykonania kawy zainspirował mnie przepis ze strony:
http://www.mirabelkowy.blogspot.com
wygląda obłednie!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) mogę jeść sam syrop nawet bez kawy jest taki pyszny;)
UsuńMartyna, need help! Zrobiłem syrop, ale ma on bardziej konsystencję musu, nie jest lejący, wyczuwalne są w nim jakieś drobinki mimo tego, że zmiksowałem dynię a potem jeszcze przetarłem przez sitko. Tobie też tak wyszło? Masz jakiś pomysł?
OdpowiedzUsuńTak, mój syrop jest gęsty i ma ciemno-brązowy kolor ( tak jak na przedostatnim zdjęciu w słoiczku), dlatego nadaje się do kawy czy polania nim bitej śmietany. Myślę, że nie uda Ci się całkowicie usunąć tych drobinek, ze względu na konsystencję dyni. Mi osobiście te drobinki nie przeszkadzały;) mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiałam Twoje wątpliwości ;)
UsuńDobra, dolałem wody i miodu i pogotowałem trochę dłużej, teraz konsystencja jest znacznie lepsza :) Nadal są te drobinki ale wyczuwalne są tylko w syropie, w kawie już nie. Co do kawy to bomba! Faktycznie smakuje jak pumpkin spice latte w Starbucksie! Takiego efektu się nie spodziewałem. Dzięki! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń