Kruchy orzechowy spód, masa serowa, wiśnie polane galaretką i migdałowe serduszka..To idealny przepis na spotkanie przy kawie ze znajomymi czy rodziną. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a co ważniejsze sernik nie wymaga pieczenia. Przepis zarówno dla doświadczonych jak i początkujących.
Miksujemy i gotowe ;)
Skład:
Spód:
315 g ciastek Digestive (odpowiednik sasanki z Lidla)
3 łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego (użyłam naturalnego i waniliowego)
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
1 kostka masła
2 szklanki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny
Na górę:
630 g dżemu wiśniowego
1 galaretka wiśniowa
4 łyżeczki żelatyny
Masa migdałowa:
100 g migdałów
1 łyżka wody
90 g cukru pudru
olejek migdałowy
Wykonanie:
Spód:
- Ciastka miksujemy z masłem orzechowym w blenderze.
- Wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy i wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
- Do miksera wbijamy żółtka, dodajemy stopniowo cukier, serek, masło.
- Gdy masa jest już gotowa i zauważamy grudki, przelewamy ją do garnka i podgrzewamy.
- Rozrabiamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, czekamy aż się przestygnie.
- Do przygotowanej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy serowej mieszamy i dopiero wtedy dodajemy do pozostałej masy.
- Na przygotowany spód wylewamy przygotowany ser, wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Na górę:
- W tym czasie rozpuszczamy galaretkę, używamy 1,5 szklanki wody i zostawiamy do przestygnięcia.
- 5 łyżeczek żelatyny rozrabiamy z wodą.
- Dżem wiśniowy mieszamy z 9 łyżkami galaretki i żelatyną, kładziemy na sztywną masę serową.
- Resztą tężejącej galaretki polewamy wiśnie tak, aby wierzch stał się gładki.
Masa migdałowa:
- Migdały zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy je na około 15 minut, aż skórka zacznie od nich odchodzić.
- Resztę składników na migdałowe serduszka miksujemy w blenderze. Ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka. ( Gdyby masa kleiła się podsypujemy ja cukrem pudrem) Masy wyjdzie trochę więcej, ale można przechowywać ją w lodówce.
Mniam pyszności. I po co ja tu na wieczór zaglądam, tylko slinka cieknie
OdpowiedzUsuńPyszny sernik na zimno!!!!! U W I E L B I A M! Przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń