13 września, 2014

Sernik na zimno z wiśniami

  

Kruchy orzechowy spód, masa serowa, wiśnie polane galaretką i migdałowe serduszka..To idealny przepis na spotkanie przy kawie ze znajomymi czy rodziną.  Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a co ważniejsze sernik  nie wymaga pieczenia. Przepis zarówno dla doświadczonych jak i początkujących.
 Miksujemy i gotowe ;)

Skład:

Spód:
315 g ciastek Digestive (odpowiednik sasanki z Lidla)
3 łyżki masła orzechowego

Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego (użyłam naturalnego i waniliowego)
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
1 kostka masła
2 szklanki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny 

Na górę:
630 g dżemu wiśniowego
1 galaretka wiśniowa
4 łyżeczki żelatyny

Masa migdałowa:
100 g migdałów
 1 łyżka wody 
90 g cukru pudru 
olejek migdałowy






Wykonanie:

Spód:
  • Ciastka miksujemy z masłem orzechowym w blenderze.
  • Wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy i wkładamy do lodówki. 
 Masa serowa:
  • Do miksera wbijamy żółtka, dodajemy stopniowo cukier, serek, masło.
  • Gdy masa jest już gotowa i zauważamy grudki, przelewamy ją do garnka i podgrzewamy.
  • Rozrabiamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, czekamy aż się przestygnie.
  • Do przygotowanej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy serowej mieszamy i dopiero  wtedy dodajemy do pozostałej masy.
  • Na przygotowany spód wylewamy przygotowany ser, wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.


 Na górę:
  • W tym czasie rozpuszczamy galaretkę, używamy 1,5 szklanki wody i zostawiamy do przestygnięcia.
  • 5 łyżeczek żelatyny  rozrabiamy z wodą.
  • Dżem wiśniowy mieszamy z 9 łyżkami galaretki i żelatyną, kładziemy na sztywną masę serową.
  • Resztą tężejącej galaretki polewamy wiśnie tak, aby wierzch stał się gładki.
 Masa migdałowa:
  • Migdały zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy je na około 15 minut, aż skórka zacznie od nich odchodzić.
  • Resztę składników na migdałowe serduszka miksujemy w blenderze. Ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka. ( Gdyby masa kleiła się podsypujemy ja cukrem pudrem) Masy wyjdzie trochę więcej, ale można przechowywać ją w lodówce.






 

2 komentarze:

  1. Mniam pyszności. I po co ja tu na wieczór zaglądam, tylko slinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sernik na zimno!!!!! U W I E L B I A M! Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń