27 października, 2014

Ciasto marchewkowe




Skład:

1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki mąki
kopiasta łyżeczka proszku dopieczenia
szklanka cukru
2 szklanki drobno startej marchewki
4 jajka
200 g masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru 
garść orzechów włoskich 
łyżeczka sody
cukier puder


Wykonanie:

Namaczam rodzynki w gorącej wodzie, tak żeby spęczniały.
Proszek i mąkę mieszam, dodaję połowę cukru i marchewkę.
Ubijam białka ze szczyptą soli, dodaję żółtka i delikatnie mieszam.


 Lekko podgrzane masło mieszam z mąką i resztą cukru, cynamonem i imbirem.
Wlewam wymieszane jajka, dodaję rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę.
Przekładam na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę.


Piekę w 180 stopniach około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. ale cudownie wygląda. uwielbiam korzenne ciasta - są wręcz idealne na jesienne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń