Skład:
1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki mąki
kopiasta łyżeczka proszku dopieczenia
szklanka cukru
2 szklanki drobno startej marchewki
4 jajka
200 g masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
garść orzechów włoskich
łyżeczka sody
cukier puder
Wykonanie:
Namaczam rodzynki w gorącej wodzie, tak żeby spęczniały.
Proszek i mąkę mieszam, dodaję połowę cukru i marchewkę.
Ubijam białka ze szczyptą soli, dodaję żółtka i delikatnie mieszam.
Lekko podgrzane masło mieszam z mąką i resztą cukru, cynamonem i imbirem.
Wlewam wymieszane jajka, dodaję rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę.
Piekę w 180 stopniach około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem.
Proszek i mąkę mieszam, dodaję połowę cukru i marchewkę.
Ubijam białka ze szczyptą soli, dodaję żółtka i delikatnie mieszam.
Lekko podgrzane masło mieszam z mąką i resztą cukru, cynamonem i imbirem.
Wlewam wymieszane jajka, dodaję rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę.
Przekładam na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę.
Piekę w 180 stopniach około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem.
ale cudownie wygląda. uwielbiam korzenne ciasta - są wręcz idealne na jesienne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń