07 września, 2014

Domowe lody malinowe


W te kilka ostatnich dni ciepła, zrobiłam domowe lody. Mają one zupełnie inny smak niż te sklepu. Czuć smak śmietany, owoców i kończącego się lata.  Użyłam świeżych malin, ale mogłyby być również mrożone. Świetnie nadawałyby się też inne owoce takie jak jeżyny, truskawki  czy porzeczki.

Skład:

330 ml śmietany kremówki 30%
400 g malin świeżych lub mrożonych
180 g cukru
3 żółtka


Wykonanie:

  • Maliny miksujemy w blenderze, albo rozgniatamy widelcem.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na parze i studzimy.
  • Ubijamy śmietanę kremówkę.

  • Dodajemy do niej stopniowo przetarty przez sitko sok z malin i zimne żółtka z cukrem.
  • Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Wlewamy do naczynia i mrozimy przez całą noc aż masa będzie sztywna.


Smacznego;)

1 komentarz: