03 października, 2014

Crumble jabłkowe na orzechowym spodzie



Dane to idealnie sprawdza się jako danie między obiadem, a kolacją. Wystarczy zakręcić słoik i  możemy zabrać naszą przekąskę do pracy jak  i do szkoły. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.  Dzięki małej porcji mogę zjeść to o dowolnej porze dnia.


 Skład: 

 40 g maki pszennej
20 g masła
20 g cukru pudru
50 g orzechów ziemnych niesolonych Felix
garść rodzynek z mieszanki studenckiej Felix
garść orzechów lasowych z mieszkanki studenckiej Felix
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka
4 łyżki dżemu śliwkowego


Wykonanie:

Orzechy ziemne miksujemy w blenderze na drobną masę.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, masło oraz rozdrobnione orzechy.
Całość zagniatamy.
Przygotowujemy 4 słoiczki.
Dna wyklejamy ciastem, zostawiamy trochę ciasta na posypanie góry.







Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem i przez chwilę gotujemy. 
Układamy je na cieście.
W każdym słoiku jabłka smarujemy dżemem, posypujemy rodzynkami i orzechami laskowymi.
Górę pokrywamy pozostałym ciastem, krusząc je na drobne kawałki.
Całość zapiekamy 45 minut w 150 stopniach.

Smacznego;)




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuje!!!;) tak jest bardzo smaczne, zwłaszcza spód orzechowy.

      Usuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje!!! jest bardzo smaczne ;) idealne na deser jak i przekąskę.

      Usuń