Dane to idealnie sprawdza się jako danie między obiadem, a kolacją. Wystarczy zakręcić słoik i możemy zabrać naszą przekąskę do pracy jak i do szkoły. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Dzięki małej porcji mogę zjeść to o dowolnej porze dnia.
Skład:
40 g maki pszennej
20 g masła
20 g cukru pudru
50 g orzechów ziemnych niesolonych Felix
garść rodzynek z mieszanki studenckiej Felix
garść orzechów lasowych z mieszkanki studenckiej Felix
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka
4 łyżki dżemu śliwkowego
Wykonanie:
Orzechy ziemne miksujemy w blenderze na drobną masę.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, masło oraz rozdrobnione orzechy.
Całość zagniatamy.
Przygotowujemy 4 słoiczki.
Dna wyklejamy ciastem, zostawiamy trochę ciasta na posypanie góry.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem i przez chwilę gotujemy.
Układamy je na cieście.
W każdym słoiku jabłka smarujemy dżemem, posypujemy rodzynkami i orzechami laskowymi.
Górę pokrywamy pozostałym ciastem, krusząc je na drobne kawałki.
Całość zapiekamy 45 minut w 150 stopniach.
Smacznego;)
bardzo oryginalne. muszą być smaczne.
OdpowiedzUsuńdziękuje!!!;) tak jest bardzo smaczne, zwłaszcza spód orzechowy.
UsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje!!! jest bardzo smaczne ;) idealne na deser jak i przekąskę.
Usuń