Bardzo lubię gdy zapach pieczonych potraw unosi się w mieszkaniu. A woń podczas pieczenia tego chleba jest przepiękny. Połączenie drożdży i świeżych ziół daje niesamowity aromat, który skusi każdego.
Skład:
500 g mąki
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki miodu
20 g drożdży
150 g czarnych oliwek
2 łyżki świeżych ziół
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżeczka soli
Wykonanie:
Do garnka wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 6 łyżek mąki i sól.
Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Dużej miski wsypujemy mąkę, przeciśnięty czosnek, miód, zioła, oliwki.
Gdy zaczyn jest wyrośnięty przelewamy do suchych składników.
Mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy i czekamy aż wyrośnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy, aż wierzch ciasta zarumieni się.
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki miodu
20 g drożdży
150 g czarnych oliwek
2 łyżki świeżych ziół
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżeczka soli
Wykonanie:
Do garnka wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 6 łyżek mąki i sól.
Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Dużej miski wsypujemy mąkę, przeciśnięty czosnek, miód, zioła, oliwki.
Gdy zaczyn jest wyrośnięty przelewamy do suchych składników.
Mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy i czekamy aż wyrośnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy, aż wierzch ciasta zarumieni się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz