Skład:
Ciasto:
500 g mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
7 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Nadzienie:
700 g (2 opakowania) serka naturalnego President
4 łyżki miodu
szklanka malin
Kruszonka:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1/4 kostki masła
Wykonanie:
Ciasto:
Rozpoczynamy od wykonania zaczynu.
Podgrzewamy mleko, tak aby było ciepłe.
Dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 5 łyżek mąki.
Zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, 2 żółtka, posiekaną margarynę i wyrośnięty zaczyn.
Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy do lodówki do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, tak będzie nam łatwiej.
Rozwałkowane ciasto smarujemy wymieszanym serkiem z miodem i posypujemy malinami.
Zwijamy w rulon ( najlepiej zwijać od krótszej strony, wtedy bułeczki wyjdą grubsze)
Kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Składniki na kruszonkę zagniatamy razem i posypujemy nią bułeczki.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, aż zarumieni się.
wyglądają ślicznie, zresztą jestem fanką i malin i słodkości więc jest to przepis skierowany typowo w moją stronę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!