Przepis ten został nagrodzony w konkursie "Jesienne smaki Almette".
Brałam w nim udział żeby wygrać wymarzonego robota KitchenAid.
Udało mi się wygrać fartuch COOKie, więc i tak jestem bardzo zadowolona i jest to dla mnie duże wyróżnienie.
Skład:
4 białka
460 gramów cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 serki Almette Gruszka z Jabłkiem
330 ml śmietany kremówki 30%
wanilia w lasce
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
2 jabłka
3 gruszki
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo 250 gramów cukru pudru, ocet i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik na 150 stopni bez termoobiegu.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z masy koło o średnicy 20.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 45 minut.
W międzyczasie ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy 10 gramów cukru pudru, ziarenka z połowy laski wanilii i 2 serki Almette.
Na patelnię wlewamy wodę i cukier.
Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Po rozpuszczeniu nie mieszamy i czekamy aż zrobi się karmel.
Do karmelu wrzucamy obrane i pokrojone owoce, gotujemy 10 - 15 minut, aż owoce nabiorą ładnego koloru.
Bezę studzimy w piekarniku, wypełniamy ją masą.
Masę smarujemy dżemem i układamy na górze ostudzone owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz