19 września, 2014

Beza z musem Almette gruszkami i jabłkami w karmelu


Przepis ten został nagrodzony w konkursie "Jesienne smaki Almette". 
Brałam w nim udział  żeby wygrać wymarzonego robota KitchenAid. 
Udało mi się wygrać fartuch COOKie, więc i tak jestem bardzo zadowolona i jest to dla mnie duże wyróżnienie.


Skład:

4 białka
  460 gramów cukru pudru
 szczypta soli 
1 łyżka octu 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
 2 serki Almette Gruszka z Jabłkiem 
330 ml śmietany kremówki 30% 
 wanilia w lasce 
 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
 pół szklanki cukru 
pół szklanki wody 
 2 jabłka 
3 gruszki



Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo 250 gramów cukru pudru, ocet i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik na 150 stopni bez termoobiegu.



Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z masy koło o średnicy 20.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 45 minut. 
W międzyczasie ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy 10 gramów cukru pudru, ziarenka z połowy laski wanilii i 2 serki Almette. 
Na patelnię wlewamy wodę i cukier.


Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Po rozpuszczeniu nie mieszamy i czekamy aż zrobi się karmel.
Do karmelu wrzucamy obrane i pokrojone owoce, gotujemy 10 - 15 minut, aż owoce nabiorą ładnego koloru. 
Bezę studzimy w piekarniku, wypełniamy ją masą. 
Masę smarujemy dżemem i układamy na górze ostudzone owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz