15 września, 2014

Pancakes na śniadanie i nie tylko


Oryginalne ciasto na amerykańskie "pancakes"
wykonuje się używając maślanki. Zdecydowałam się jednak na użycie mleka.
Bardzo ważne jest żeby ciasto naleśnikowe przed smażeniem odstało chociaż chwilę.

Skład:

2 jajka
1 szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g masła
kilka migdałów
garść malin





Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski.
Wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy.
Dodajemy rozpuszczone masło, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia i całość mieszamy.



Odstawiamy na około 30 minut.
Maliny wkładamy do garnka, dodajmy 2 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie mus malinowy.
Rozgrzewamy patelnię i robimy z ciasta małe okrągłe placuszki.



Nabieramy około łyżkę ciasta na każdy placuszek.
Smażymy na ładny brązowy kolor.
Zostały polane syropem klonowym i malinami oraz posypane posiekanymi migdałami.





4 komentarze: