08 października, 2014

Jajka w pomidorach - Jajka w czyśćcu


 Skład:

3-4 jajka
3 pomidory średniej wielkości
1 mała cebula
ząbek czosnku
1  łyżeczka masła
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
sól, pieprz 




Wykonanie:

Na patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 
Cebula musi się zeszklić.
Zalewam pomidory gorącą wodą odstawiam na kilka sekund.
 Zlewam gorącą wodę i oblewam je zimną wodą. 
Tak przygotowane pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. 



Pokrojone pomidory dorzucam do cebuli i duszę razem około 5-8 minut, aż pomidory będą częściowo miękkie. 
Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Gdy sos jest już gotowy wbijam do niego 4 jajka, jedno obok drugiego.


Solę delikatnie jajka, można posypać je również ziołami.
Zmniejszam ogień pod patelnią i przykrywam ja pokrywką. 
Gotuję pod przykryciem około 4-5 minut, aż białko zetnie się, a żółtko pozostanie częściowo ścięte. 


























2 komentarze: