Skład:
3-4 jajka
3 pomidory średniej wielkości
1 mała cebula
ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Cebula musi się zeszklić.
Zalewam pomidory gorącą wodą odstawiam na kilka sekund.
Zlewam gorącą wodę i oblewam je zimną wodą.
Tak przygotowane pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Pokrojone pomidory dorzucam do cebuli i duszę razem około 5-8 minut, aż pomidory będą częściowo miękkie.
Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy sos jest już gotowy wbijam do niego 4 jajka, jedno obok drugiego.
Solę delikatnie jajka, można posypać je również ziołami.
Zmniejszam ogień pod patelnią i przykrywam ja pokrywką.
Gotuję pod przykryciem około 4-5 minut, aż białko zetnie się, a żółtko pozostanie częściowo ścięte.
Nic nowego-smacznego
OdpowiedzUsuńNic nowego-smacznego
OdpowiedzUsuń