24 września, 2014

Domowa granola


Śniadanie w trakcie tygodnia musi być zdecydowanie szybkie. Nie mam wtedy czasu na eksperymentowanie, dlatego rano wybieram granolę. Ta mieszanka płatków owsianych, sezamu, ziaren słonecznika i dyni to idealny sposób na rozpoczęcie zdrowego dnia. Zwłaszcza, że granolę można jeść na wiele sposobów, nie tylko z jogurtem i owocami, mlekiem czy zapiekaną. Ale o tym jeszcze będzie. Dziś podaję przepis na granolę.




Skład:

250 g płatków owsianych
50 g sezamu
50 g ziaren słonecznika
50 g ziaren dyni
25 g orzechów laskowych
25 g orzechów nerkowców
25 g rodzynek
25 g żurawiny
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy





Wykonanie:

Płatki owsiane, sezam, słonecznik, dynię, orzechy laskowe i nerkowce wsypujemy do miski i mieszamy. 
Składniki dzielimy na pół i przesypujemy do dwóch misek.
Do jednej dodajemy miód i oliwę,  a do drugiej rodzynki i żurawinę.
Składniki w jednej i drugiej misce mieszamy.



Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni z termoobiegiem i wsypujemy na blaszkę składniki z miodem.
Prażymy, aż całość uzyska ładny złotawy kolor.
Należy pamiętać, aby granolę zamieszać kilka razy podczas prażenie, żeby się nie przypaliła.
Gdy uznamy, że jest już gotowa mieszamy składniki uprażone z tymi, których nie prażyliśmy. 
Granola jest gotowa;)




2 komentarze:

  1. taka granola domowa to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką porcję trzymam w słoiku i starcza mi na długi czas. Jem ją zawsze wtedy gdy nie mam czasu rano na nic innego ;) idealnie pasuje do jogurtu naturalnego czy mleka.

      Usuń